Annonce

Annonce

Køer græsser

Lungeorm skal bruge kvæget for at formere sig. Derfor er det en effektiv strategi at fjerne kreaturerne eller reducere belægningsgraden meget, fordi det reducerer populationen af lungeorm-larver, som kan overvintre i græsmarken. Foto: Colourbox

Sådan mindsker du risikoen for lungeorm

FAGLIGT TALT: En infektion med lungeorm kan medføre betydelige tab, oftest i form af dyr, der mistrives og taber i vægt. Det er vigtigt at reagere ved de mindste tegn på lungeorm. Varmt og fugtigt vejr får smittepresset til at eksplodere.

Varmt og fugtigt vejr får smittepresset til at eksplodere. Lungeormen er en parasit, der inficerer kvægets lungevæv. Oftest er det kvier eller stude, der bliver angrebet, når de er på græs i de fugtige efterårsmånederne. Så det er nu, du skal være særlig opmærksom.

En infektion med lungeorm kan medføre betydelige tab, oftest i form af dyr, der mistrives og taber i vægt. Hvis dyrene er hårdt angrebet, så koster det ekstra foder, indtil dyrene igen er ”i form”, og dermed også ekstra produktionstid indtil dyrene er slagteklar eller klar til inseminering. Lungeorm rammer som regel hele flokken og påvirker derfor produktionsøkonomien negativt.

Det er vigtigt at reagere ved de mindste tegn på lungeorm. Det er ikke så vanskeligt at spotte, idet dyrene hoster. Så hvis der er små-hosten i flokken, skal dyrene flyttes fra det areal, de græsser på. Vent ikke på resultatet af en gødningsprøve. Flyt dyrene straks.

Tag de yngste dyr ud af flokken og gerne hjem i nærheden af stalden, så de kan suppleringsfodres med god ensilage og du kan holde bedre øje med dem.

Flyt de resterende dyr til arealer, der er højtliggende og med bedre græsvækst. Slætmarker eller arealer med efterafgrøder er velegnede, hvis disse kan og må afgræsses.

Hvis mange dyr i flokken er angrebet, så skal hele flokken behandles. Kontakt dyrlægen og sørg for at alle dyr bliver behandlet med den rette dosis.

Det bedste angreb er et forsvar - og den bedste forebyggelse er her at gøre livet svært for lungeormene.

Når man begrænser lungeormens mulighed for at formere sig, så beskytter man sine dyr fra at blive inficeret. Det har samtidig en langsigtet forebyggende effekt, idet der vil være færre lungeorm, som potentielt kan overvintre på græsarealerne.

Lungeorm skal bruge kvæget for at formere sig. Derfor er det en effektiv strategi at fjerne kreaturerne eller reducere belægningsgraden meget, fordi det reducerer populationen af lungeorm-larver, som kan overvintre i græsmarken.

Belægningsgraden på arealer med lungeorm-larver skal være så lav, at dyrene ikke græsser tæt på friske kokasser. Når det bliver fugtigt i vejret så flyt dyrene til nye arealer, hvor der ikke har været græsset i lang tid, og hvor der er rigeligt med føde.

Undgå tidlig udbinding på arealer, hvor du ved, der har været problemer sidste efterår. Larverne kan overvintre i fire-fem måneder i koldt vejr. Derfor er det også effektivt at lade den type arealer stå til ensilage- eller høslæt, fordi antallet af overvintrende larver falder meget i løbet af forårsmånederne.

I samarbejdet DLBR Dansk Økologi er der udarbejdet en række faktaark om de mest almindelige kvægparasitter. Her beskrives parasittens cyklus, gode råd til forebyggelse, tegn på infektion samt behandling.

I ØkologiRådgivning Danmark anvender vi disse faktaark i vores rådgivning. Kontakt os, hvis du har behov for råd vedr. forebyggelse af parasitter og vejledning i forbindelse med planlægning af afgræsning.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet